Ako naštartovať kariéru v IT?

June 13, 2022
June 10, 2022
|
Jaroslava Frišová
|
3
Minutes

Už dlhší čas ma zaujímalo, ako sa z dievčaťa, ktoré Salesforce poznalo len teoreticky, vypracovala na pozíciu Head of Marketing v Enehano Solutions, ktorá tiež implementuje Salesforce Marketing Cloud, Pardot a mnoho ďalších technologických nástrojov do veľkých firiem.

Kika, spoznali sme sa na 8-týždňovom kurze Salesforce administrácie od Women in Tech. Poznala si Salesforce už predtým?

Tak polovične. O Salesforce som počula na vysokej škole v USA, kde som študovala marketingový a obchodný manažment. Preberali sme dosť prípadových štúdií Salesforce a jeho využitie v praxi.

Keď som sa vrátila do ČR, priateľ mi povedal o tomto kurze („zabudol“ mi povedať, že je jedným z lektorov 😊). Možnosť zúčastniť sa ale prišla v pravý čas. Nebola som spokojná v práci a chcela som skúsiť niečo nové. Kurz bol fantastický. Prebrali sme základy administrácie, Data Sharing, Reporting alebo Lightning App Builder. Úplne ma to pohltilo. Lektori boli veľmi ústretoví a moje obavy, že platformu nepoznám, sa ukázali ako zbytočné.

Na stretnutí, kde sme dostali certifikát o absolvovaní, som mala možnosť porozprávať sa so zakladateľmi Enehana Jirkom Machom a Michalom Peškom o možnej spolupráci. Tú som využila a začala v Enehane pracovať ako administrátorka na projekte a zároveň budovať marketing a stratégiu spoločne so Zuzkou Maderovou, ktorá vtedy bola na pozícii Expansion and Marketing Director. V tom čase sme sa začali marketingu Enehana venovať systematickejšie.

Z pokusu, či na to mám, sa tak stala ponuka práce a táto úžasná kariérna skúsenosť.

Rada by som sa vrátila k štúdiu v USA. Ako by si porovnala naše alebo slovenské vysoké školy s tou americkou?

Je to rozdielny prístup. Dostala som sa tam v rámci partnerského programu. Program by som prirovnala k Erasmu, ale tento hradí len školné. Bol to pre mňa veľmi intenzívny zážitok, keď som spala maximálne 5 hodín denne a zvyšok venovala buď príprave do školy, učeniu alebo som bola na prednáškach.

Na univerzite sa zišli študenti, ktorí sa nedostali na prestížne americké školy, ale aj napriek tomu boli súťaživí. To som na Slovensku nezažila. Často som mala problém dostať sa k slovu, pretože aktivita tvorí súčasť hodnotenia. Ďalšiu časť tvoria testy a nestačí ich napísať na 90 %, pretože keď ich na 90 % napíše väčšina študentov, tak sa hodnotenie podľa výsledkov skupiny upravuje. Učitelia sú ľudia z firiem, ktorí so študentmi zdieľajú skúsenosti alebo problémy, ktoré vo firme riešia, akým spôsobom k problému pristupujú a my sme mali príležitosť prísť s lepším riešením. Bolo to motivované aj finančne. Súťaživé prostredie navyše podporuje aj fakt, že so „zlým“ priemerom známok niektoré firmy ani uchádzača nezaradia do výberového konania.  

Je to obrovský tlak. Na jednej strane sa mi páči prepojenie firiem a škôl, ako si vychovávajú možných budúcich zamestnancov a že sa nestáva, že by študent mal niektoré predmety v škatuľke „zbytočné“. Na druhej strane tam mnoho ľudí s týmto tlakom nevie pracovať a užívajú antidepresíva.

V Česku aj na Slovensku sa študenti pohybujú v akomsi bezpečnom vákuu. Príliš sa nezapájajú do debát a výsledky v škole nemajú taký vplyv na ich kariéru.  

To muselo byť veľmi náročné. Ako sa rozvíjala tvoja kariéra v Enehane?

So Zuzkou Maderovou sme pracovali na marketingovej stratégii, a potom prišiel COVID-19 a museli sme všetko preniesť do online sveta a niektoré plány pretvoriť na danú situáciu.

Bola to skvelá skúsenosť. Podarila sa nám panelová diskusia riaditeľov firiem. Využili sme zvláštnu dobu a začali organizovať Digital Transformation Summit, ktorého tretí ročník prebehne aj tento rok, a to 12.5. Po prvý raz budeme mať s účastníkmi možnosť stretnúť sa aj osobne v Kongresovom centre v Prahe. Minulé ročníky sa konali vo virtuálnom svete Confer-o-Maticu a zúčastnilo sa na nich viac ako 500 nadšencov digitálnej transformácie. Mali sme naozaj skvelé ohlasy, preto veríme, že tohtoročný ročník bude ešte úspešnejší.

Bolo pre teba ako ženu ťažšie sa presadiť? Vnímala si nejakú nerovnosť?

Náročnejší bol začiatok. Keď som organizovala online eventy a na stretnutí som bola ja a 10 mužov a potrebovala som od nich podklady a následné aktivity, musela som prispôsobiť komunikáciu. Potrebovala som ich motivovať, aby plnili deadline 😊.

Bolo pre mňa náročnejšie získať si ich pozornosť a dôveru. Ale to je samozrejme len môj pohľad a v tom čase som ešte nemala toľko skúseností, aby som si dosť verila.

Na druhej strane som dostala aj veľkú podporu, kedykoľvek som potrebovala.

Keď som chcela zmeniť prácu, pomohlo mi, že som sa zúčastnila na kurze, spoznala som inú komunitu ľudí.

Ako vnímaš IT odbor?

Ja som v IT nesmierne rada. Keď ohodnotím tímy, ktorých som bola súčasťou, boli to väčšinou viac mužské kolektívy, a také prostredie mi vyhovuje. Som rada, keď sa ide k veci. Nie som „klebetiaci“ typ a v tomto je mužské prostredie iné, priamejšie. V Enehane je nás zhruba 30 % žien a to je super. Atmosféra je živšia, vyrovnanejšia. Myslím, že je to dosť o rovnováhe.

Čo by si ženám, ktoré uvažujú o zmene, odporučila?

Zúčastniť sa na WiT kurzoch 😊. Alebo samozrejme na iných kurzoch alebo stretnutiach, ktoré im pomôžu nahliadnuť viac do detailu tohto odboru. Keď som chcela zmeniť prácu, pomohlo mi, že som sa zúčastnila na kurze, spoznala som inú komunitu ľudí. Môžem len odporučiť všetkým ženám, ktoré majú záujem o IT, sledovať stránku xyz a zapojiť sa.

Vnímam, ako je pre mnoho ľudí IT odbor strašiak. Stále je v našich mysliach zakotvený ako mužské odvetvie, ale tento odbor už dávno nie je len o vývojároch, projekťákoch alebo analytikoch. Už nemusíš vedieť kódovať. Ak máš snahu a úsilie, tak verím, že sa cesta vždy nájde.

Zaujali vás naše služby?

Kontaktujte nás
Thanks for your email! We’ll get back to you ASAP.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Nejnovější článek